Terwijl de koeien in de omgeving de koelte opzoeken, gaan de mensen op het heetst van de dag autocrossen. Door de tropische temperaturen werden minder bezoekers verwacht. Niets bleek minder waar. Toeschouwers trokken massaal naar de Koedijk.

In het overdekte kassahokje aan de Koedijk is het goed toeven voor het drietal Tjaart en Marga Mulder en Sandra Brinks. ‘Ik had niet verwacht dat zoveel gezinnen met kinderen zouden komen,‘ zegt Marga. ‘Gelukkig staon we hier neit veur Jan met de kaorte achternaom.’ Niet iedereen is in de stemming. Een vrouw (duidelijk geen crossliefhebber) uit haar ongenoegen over het feit dat ze niet over de Koedijk kan fietsen en moet omrijden. ‘De cross is twee keer per jaor,’ krijgt ze te horen van Tjaart. De meeste mensen zijn wel in een goed humeur. Één volwassene en een kind,’ grapt een chauffeur uit Peize over zijn volwassen metgezel in zijn cabrio als hij om kaartjes vraagt.

Je weet niet wat je ziet langs het circuit. Toeschouwers zitten onder parasols, op een hoge trap, bovenop trailers, in het gras met een fles wijn, kinderen kijken toe met een koptelefoon op. In het rennerskwartier wordt gesleuteld en soms wordt een auto handmatig opgetild. Jong en oud en zelfs honden vinden het leuk. Iedereen geniet op zijn of haar manier van de eerste autocross die als vanouds prima georganiseerd werd door Stichting Autocross Eelde-Paterswolde (SAEP) en hun trouwe helpers. ‘Mensen drink en eet voldoende,’ klinkt herhaaldelijk door de luidsprekers. Dat is niet aan dovemansoren gericht. Het bier is niet aan te slepen.

De races zijn buitengewoon spectaculair. Een auto vliegt in de brand, de hele baan zit onder de rook. ‘Rook? Ik kom oet ’t Zand, bin wel wat weent,’ zegt een man op een trailer. Tussen de manches door wordt de baan natgehouden. Op naar de volgende race. Maandag ligt het weiland er weer spik en span bij. De eerdergenoemde vrouw kan weer rustig over de Koedijk.

In de Vrije Standaardklasse, waarin de snelste coureurs rijden, zegevierde William Polling. De Eeldenaar kreeg de winst niet cadeau. ‘Ik moest er voor vechten, de nummer twee zat vlak achter mij. Dat betekende opletten en geen stuurfout maken,’, vertelt Polling. Nummer twee was Robin Zijl uit Finsterwolde. Dorpsgenoot en concurrent Mark Kregel viel uit met een kapotte versnellingsbak. Voorzitter Anne Arends kijkt terug op een mooie middag. ‘Natuurlijk gaat er wel eens een auto over de kop, maar dat hoort erbij.’  Een auto vloog in de brand. De brandweer was snel ter plaatse. Er waren verder geen calamiteiten. Arends is tevreden over de bezoekersaantallen en de vele vrijwilligers die hebben meegeholpen.

Tekst en beeld Erik Ebbinge